divendres, 3 de setembre del 2010

Properes novetats al Blog del Corpus de Sitges: Confecció dels dissenys de les catifes i càlcul de la flor

Bon estiu a tothom!!! Han passat gairebé tres mesos des que les catifes estaven confeccionades pels carrers de Sitges i a dia d'avui únicament en queden petites restes de les marques de pintura... Però tot i així la festa no s'atura i molt menys el Bloc!

Com ja us vam comentar en la primera entrada aquesta pàgina pretén ésser un espai que permeti agrupar tota la informació que hi ha sobre el Corpus de Sitges, aconseguint que qualsevol persona que en vulgui conèixer la història, el moment actual,... pugui fer-ho a partir d'aquest bloc.

Així doncs un dels primers punts era posicionar la pàgina i per això el millor indicador sempre és el Google en que tant en català, castellà i anglès, quan busques per "Corpus de Sitges" aquest bloc és una de les primeres pàgines que apareix, fet pel que estem molt contents i que ens dóna més ganes de seguir pujant contingut.

Per tant ara que encara queden molts mesos per posar-nos a pensar en les catifes del 2011 podem aprofitar per tocar diversos temes sobre la Festa que molts de vosaltres desconeixereu i que pertoca que es comencin a fer més visibles! ;)


Alguns d'aquests temes són els relatius a la feina prèvia als dies de Corpus, i es que tot i que queda molt a la ombra... els trams han de treballar molts mesos abans per poder confeccionar catifes com les que podeu gaudir per Corpus. Elements essencials com el disseny de la catifa tenen moltes limitacions que fan que les persones que en fan el disseny i els responsables dels trams hagin de treballar-hi força, ja que s'ha d'adequar el disseny a les mides del carrer, els colors al tipus de flor, l'estil al propi del tram, avaluar si és factible com a dibuix per realitzar-se amb flor i finalment comptar si la quantitat de flor que es necessita és de la que es disposa...

Com veieu mooolta feina! ;D I en aquest punt de la quantitat de flor és sobre el que començarem a parlar en aquesta entrada. Lògicament el pressupost del Corpus Christi és limitat i per tant també ho és la quantitat de clavells de les que disposa la festa (en conjunt 350.000 clavells) que s'han de repartir entre els trams.

Un dels canvis que va introduir la Comissió del Corpus aquest any és la de concretar una quantitat exacta de clavells per cada tram de manera que els trams puguin treballar cada any amb la mateixa quantitat de clavells. Aquest canvi permet que els trams puguin donar un salt qualitatiu en la confecció de les catifes i a més a més es redueixen les situacions d’improvisació del mateix dia per modificar colors de la catifa perquè s'han acabat un tipus de clavells...

Per aconseguir tot això es necessitava que les catifes realitzessin una tasca que històricament únicament uns quants trams realitzaven per ells mateixos: Comptar la flor que es necessita pel dibuix. I en el moment en que la tens comptada fer les rectificacions necessàries en el dibuix per adequar-la a la quantitat que tens disponible.

En resum la norma principal és que: El dibuix s'ha d'adequar a la quantitat de flor assignada i no al revés.

A partir d'aquí la Comissió vam realitzar la principal tasca del nostre primer any: Ensenyar als responsables i dissenyadors dels trams a quantificar la quantitat de flor que necessitaven els seus dibuixos. Per fer-ho s'havia de medir exactament el tram, dividir-lo per poder treballar amb un paper a escala i posteriorment contabilitzar quanta flor requereix cada part del dibuix.

Tot això, il•lustrat amb fotografies dels dibuixos dels trams us ho explicarem en les properres entradres! ;)

No us ho perdeu!